A Salmonella baktérium csoportba sokezer kórokozó tartozik, amelyek mind az embert, mind állatokat egyaránt megbetegíthetik. Az egész Földön elterjedt baktérium nemzetség. A hastífuszt okozó baktérium - a Salmonella typhi - is a salmonellák nemzetségébe tartozik. Az egyéb salmonellás megbetegedéseket a salmonella nemzetségbe tartozó több ezer baktérium valamelyike okozhatja.
Hazánkban a Salmonella enteritidis okoz leggyakrabban fertőzéseket. Sokáig megmarad az egyes élelmiszerekben, a vízben. Az élelmiszer fajátjától függően ez lehet egy-két hét, de akár hónapok is. A Salmonella enteritidis méreganyaga a hőkezelést is igen jól tűri, akár percekig is megmarad 100°C-os hevítés mellett. E baktérium törzs leggyakrabban a baromfihúsban, kolbászban, disznósajtban, tojásban, tejben, illetve ezekből az alapanyagokból készült, nem megfelelően tárolt vagy főzött ételekben, vagy a nem megfelelően megmosott zöldség-gyümölcsben találhatók meg.
Attól függően, hogy hogyan történik a fertőzés, illetve milyen mennyiségű baktériumtörzs kerül a szervezetbe a lappangási idő 6-48 óra, de lehet egy hét is. Megfertőződhet úgy is valaki, hogy észre sem veszi, de baktériumürítővé válik. Ilyen esetekben több évig is eltarthat a fertőzött széklet ürítése.
Tünetei:
Enyhébb fertőzésnél a tünetek hőemelkedés, fejfájás, levertség. Súlyosabb esetekben hányás, hasmenés, láz, görcsök és gyakori székletürítés jelentkezhet, ami nem feltétlenül híg, vizes állagú.
Kezelése:
A fertőzés kezelésében a legfontosabb a nagy mennyiségű folyadékpótlás, és a diéta. Antibiotikumot csak akkor alkalmaznak, ha a kórokozó bejutott a véráramba, ilyen esetekben akár hosszú hónapokig is szükség van a gyógyszeres kezelésre. Egyéb esetekben azért nem alkalmaznak azonnal antibiotikumot, mert az meghosszabbíthatja a baktériumürítést. Általában időseknél, legyengült szervezetű betegeknél indokolt az antibiotikum kezelés.