Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


ANyaki porckorongsérv MRI felvételen porckorongsérv előfordulása a nyaki gerincszakaszon jóval ritkább, mint a deréktáji részen.

 

A nyaki porckorongsérv főleg az ötödik és hatodik, illetve a hatodik és hetedik nyakcsigolya közötti porckorongokat érinti. Az ok általában heves ütéssel járó sérülés (például ostorcsapás-sérülés), a következmény pedig [krónikus]? nyakfájás, amit néha karfonati idegbántalom kísér.

 

A porckorong általában oldalt vagy hátul türemkedik ki. A kisebb kitüremkedések a gerinc valamely szalagját nyomhatják, s ez nyaki fájdalmat okoz. A nagyobb előesett korong viszont becsíphet egy ideget, s ezzel karfonati idegbántalmat idézhet elő.

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a korong befelé dudorodva a gerincvelőt nyomja, s ezzel kiterjedtebb idegrendszeri tüneteket - akár bénulást is - előidézhet.

 

A kezelés elsődleges célja a fájdalom gyógyszeres enyhítése. Merevítőgallér viselése, ultrahang kezelés és a fájdalmas terület óvatos átmozgatása fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal visszaadja az izmok erejét és mozgékonyságát. Műtét csak akkor jöhet szóba, ha a tünetek gerinccsatorna - szűkületre utalnak.


A szócikkhez társított címkék:
nyak
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!