Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: atelectasia (atelektázia)

 

A tüdő részleges vagy teljes összeesése miatti légtelenségét atelektáziának nevezik az orvosok. Hörgő vagy hörgőcske elzáródása idézi elő a leggyakrabban. Elzáródást rosszindulatú daganat, belélegzett idegen test, fertőzés miatti sűrű [nyálka]? vagy a cisztás fibrózis nevű betegség okozhat. Az is előfordul, hogy [műtét]? utáni [szövődmény]?ként légtelenedik el a tüdő.

 

 

A heveny betegség hirtelen és kiterjedt tüdőösszeeséssel járhat, amelyre mellkasi fájdalom, gyors és kényelmetlen légzés, szédülés és sokkos állapot jellemző. Máskor kevésbé drámaiak a tüdő légtelenségeinek a tünetei. Amikor a betegség fokozatosan alakul ki, köhögés, légszomj és láz a három leggyakoribb panasz.

 

 

A tüdő légtelensége rendesen nem halálos kimenetelű. Az érintett tüdő ugyanis levegővel telik meg, ha a hörgőt elzáró ok megszűnik. Hörgőtükrözés során a nagyobb hörgőt eltömő anyag eltávolítható. Ez jót tesz a betegnek, mert a légtelen tüdő tüdőgyulladásra és szövetének a maradandó hegesedésére hajlamos.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!