Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Neutrofil granulocita mikroszkópos felvételeA fehérvérsejtek a kórokozókkal szembeni védekező rendszer részei.

 

A fehérvérsejtek egy részének sejtállományában különböző anyagokat tartalmazó szemcsék (granulumok) vannak, ezeket szegmentált magvú fehérvérsejteknek vagy granulocitáknak nevezik.

 

A szemcsék festődése alapján elkülöníthetők az eozinofil (eozinnal festődő), neutrofil (közömbös vegyhatású festékekre érzékeny) és bazofil (bázikus vegyhatású festékhez kötődő) sejtek.

A neutrofil granulociták száma a legtöbb a keringő vérben. Az akut bakteriális illetve gombás fertőzések esetén jelentik a fő védelmi vonalat.

Ha számuk lecsökken, kevesebb mint 500/ul, vagy teljesen hiányzik agranulocitózisnak hívják. A szervezet ellenállóképessége a kórokozókkal és fertőzésekkel szemben igen alacsonnyá válik.

 
Okai:

Elégtelen képződés – csontvelő károsodás miatt, különböző vegyi és mérgező anyagok (gyógyszerek, citosztatikum, benzol), besugárzás, csontvelői daganat (leukémia)

 

Fokozott pusztulás – sokszor oka nem ismert, illetve fertőzések, immunbetegségek, rosszindulatú folyamatok, gyógyszerek hatására (AIDS, tbc, influenza)

 
Lefolyása:

Könnyebben alakul ki fertőzés igen magas lázzal, akár szepszisig súlyosbodhat.

 
Kezelés:

A kiváltó ok felderítése elsődleges. Kórházi kezelés szükséges, fontos a higiénia betartása, megelőzésként antibiotikum terápia, láz illetve fertőzés esetén baktérium tenyésztéssel célzott kezelés. Ha a szervezet termel granulociták elleni ellenanyagot, kortikoszteroid, immunglobulin adható.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!