Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A macska allergénje a „Fel d1” glikoprotein, melyet elsősorban a faggyúmirigye, kisebb mértékben a nyálmirigye választ ki. Tisztálkodáskor, amikor a macska nyalogatja magát, az allergént átviszi a szőrébe, és miután megszárad, a szőrből leváló kis darabok és a lehámlott bőrlemezkék allergizálnak. Ezek a részecskék aprók, órákig képesek lebegni a levegőben, könnyedén belélegezhetők, képesek megtapadni a falakon, bútorokon, ruhákon. Az arra érzékenyek rendszerint röviddel a kapcsolatba kerülés után tapasztalják a tüneteket, akár jelen van a macska, akár nincs.
A macska allergénje hormonális eredetű, így az ivartalanított macskák három-ötször kevesebb allergént termelnek, mint a nem ivartalanított társaik. A DNS-ükben található természetes eltérés folytán minden ötvenezredik macska mentes az allergiát okozó proteintől. Ezt a tulajdonságot kihasználva 2006-ban amerikai kutatók kitenyésztettek egy hipoallergén fajtát.

 

A macskaallergia tünetei

 

A macskaallergia tünetei érinthetik a szemet, az orrot, a fület, a torkot, a tüdőt, illetve a bőrt. A szemek kipirulhatnak, viszkethetnek, váladékozhatnak és beduzzadhatnak. Az orr is viszkethet és váladékozhat, tüsszögés vagy orrdugulás léphet fel. A fülek eldugulhatnak és viszkethetnek. A torok fájhat, amit gyakori krákogás, torokköszörülés kísérhet. Ha a tüdő is érintett, akkor feszítő mellkas, köhögés, zihálás, levegő után kapkodás és visszatérő hörgőgyulladás léphet fel. A bőrön pedig viszkető vörös foltok vagy csalánkiütések jelentkezhetnek.

 

A macskaallergia kezelése

 

A macskaallergia elkerülésére a legjobb módszer a macskáktól való távolmaradás. Ha ez nem járható út, szabadforgalmú és vényköteles gyógyszerek, valamint allergia vakcinák állnak rendelkezésre, melyekkel megelőzhető vagy mérsékelhető a tünetek kialakulása. A tüneteket orvossal kell megbeszélni, aki a kezelésre javaslatot tesz, és hosszabb távon felügyeli azt.

A macskaallergia tüneteinek enyhítéséhez az életmódunkkal is hozzá kell járulnunk. Macska simogatása után érdemes azonnal kezet mosni. Fürdessük kedvencünket hetente egyszer vagy kétszer, töröljük át naponta nedves törülközővel. Lehetőleg ne tartsuk a macskát a hálószobában és a lakás olyan részén, ahol szőnyegpadló van. Legalább 140 fokos vízben mossuk az ágyneműt havonta kétszer. Porszívózzunk gyakran, lehetőleg „hepa" szűrővel ellátott készüléket használjunk.

 

Vásároljunk „hepa" szűrős levegőtisztítót. Használjunk gőzölős tisztító berendezést, ez bizonyítottan megöli a poratkákat, baktériumokat, gombaspórákat és macskaallergéneket. Ha fentiek nem segítenek, sajnos előfordulhat, hogy meg kell válni a kedvencünktől - főleg, ha asztmásak vagyunk. A macskaallergén hónapokig, sőt évekig is jelen lehet, ezért nagyon fontos az alapos takarítás akkor is, ha a macska már nincs a házban.

 

Érdemes gőzzel kitisztítani minden szőnyeget és kárpitozott bútort. Porszívózás után töröljük át a szilárd felületeket és a bútorokat is nedves ruhával, és ne felejtsük el kicserélni a légkondicionáló filterét.

 


A szócikkhez társított címkék:
allergia , macskaallergia
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!