Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Véres köpet esetén mindannyian megijedünk, és rosszindulatú tüdődaganatra gondolunk. Mivel a vér az orrüregünkből, szájüregünkből, nyelőcsövünkből is származhat, így szerencsére számos más dolog is okozhatja.

Mi a teendő véres köpet esetén:
Először a vérzés forrását kell tisztáznunk, illetve a köpet mennyiségét és milyenségét. Az esetek nagy részében egy fizikális vizsgálattal kideríthető a probléma.

A vérköpés lehetséges okai:

  • Emésztőrendszer – haematemesisnek nevezzük. Ebben az esetben a vér a gyomor [bél]?rendszeréből származik, és a beteg egyszerre nagyobb mennyiségű vért hány. Ilyen esetben sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.
  • Szív- és érrendszer – Érrendszeri betegségek vagy szívbetegségek is kiválthatják. Szívbeteg személyek az érpályában kialakuló vérrögképződés elkerülése érdekében egész életük során alvadásgátló terápiában részesülnek, a gyógyszer interakciók miatt megfelelően kell táplálkozniuk, és figyelniük kell az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatást.
  • Hematológiai problémák, vérzékenység – általában a nem megfelelő vérhígító szerek idézik elő, és a véres köpetet egy apró nyálkahártya sérülés is okozhatja.
  • Kóros vérzéshajlam – ritkán tulajdonítható ennek, de a probléma oka lehet alvási faktor hiánya vagy érrendszeri sérülés.
  • Vizsgálatok következménye – egyes vizsgálatok, mint pl. hörgőtükrözés vagy gyomortükrözés után is előfordulhat.
  • Autoimmun betegségek – egyes betegségek, mint pl. SLE, Goodpasture szindróma esetén is jelentkezhet véres köpet.

A véres köpet mögött azonban mégis legtöbbször a tüdő szövetével vagy érrendszerrel kapcsolatos dolog áll. Középkorú dohányosok körében daganat okozhatja, de jelentkezhet tbc, bakteriális vagy vírusos tüdőgyulladás, hörgőgyulladás, tüdőembólia, bronchiectasia esetén is.
 


A szócikkhez társított címkék:
daganat , tüdő , tüdőgyulladás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!