Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tüdő daganata a második leggyakoribb megbetegedés a férfiak dülmirigyrákja és a nők emlőrákja mögött a [rosszindulatú daganat]?ok sorában. Rendszerint igen agresszív daganat, ezért a rák miatti halálozások leggyakoribb oka a legtöbb országban.

 

Mi okozza a tüdőrákot?

A dohányzásnak fontos szerepe van a tüdőrák kialakulásában. A dohányosok fő légutainak belső [hámréteg]?ében különböző rák előtti elváltozások láthatók.

 

Elsősorban a cigarettázás marasztalható el, de a pipázás és a szivarozás is növeli a tüdőrák kialakulásának a kockázatát. A hosszú ideje dohányzó embernek hússzor nagyobb esélye van arra, hogy tüdőrákja lesz, mint a nem dohányzóknak.

 

Azoknak a kockázata ellenben csökken, akik abbahagyják a dohányzást. Tizenöt év múltán olyan lesz, mint a nem dohányzóké, ugyanis a légutak hámjából eltűnnek az elváltozások. Ennek alapján a tüdőrákot megelőzhető betegségnek tekintik.

 

Annak ellenére, hogy szoros kapcsolat van a dohányzás és az érbetegségek között, s a dohányosok körében más rosszindulatú daganatok is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, a dohányzás elleni közegészségügyi erőfeszítések csak részben sikeresek. A tüdőrákra hajlamosító egyéb tényezők közül említésre érdemes az azbesztpor és a különböző ipari füstök belélegzése, az ionizáló sugárás és bizonyos ipari vegyi anyagok.

 

Bár a legtöbb tüdőrák a légutak hámjából fejlődik ki, e betegségnek nem egy típusa van. Mikroszkópos vizsgálattal többféle válfaja különíthető el, amelyek közül különösen a kissejtes rák említésre érdemes.

 

A tüdőrák jelei

 

A tüdőrák tüneteiA daganat rendszerint beszűri a légutak falát növekedése során, s ez köhögést vált ki, amelynek során néha vért köhöghet fel a beteg. Ha a daganat a légút ürege felé nő, elzárhatja a [levegő]? útját. Ez nehézlégzéssel, légszomjjal és ismételt [mellkasi fertőzés]?ekkel jár.

 

A betegek egy részénél az áttétek megjelenése a tüdőrák első jele, amelyek a csontokban (fájdalmat okozva), a [má]?jban (a megnagyobbodást előidézve) és az agyban (szélütést és egyéb bántalmat kiváltva) fordulnak elő. Ilyesmi különösen a kissejtes rákra jellemző, amely a vérrel gyorsan szétterjed a testben. Szokatlan tünetek is megjelenhetnek, ha a daganatos sejtek hormont választanak el.

 

A tüdőrák kezelése

 

A rosszindulatú daganatok hatékony kezelésének a mielőbbi felismerés a feltétele. Tüdőrák esetén azonban a betegség elején kevés tünet mutatkozik. Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan vizsgálat, amely elég érzékeny, könnyen kivitelezhető és finanszírozható lenne. Bár a [röntgen]?ezés, a köpetben levő tumoros sejtek szemrevételezése, a hörgőtükrözés során vett szövetminta elemzése és más technikák biztos kórismézést tesznek lehetővé, a lakosság szűrésére nem alkalmasak.

 

Így fordulhat elő, hogy mire a tüdőrák tünetei nyilvánvalóvá válnak, a daganat már elég nagy, beszűrte a szomszédos szerkezeteket, s tovaterjedt a nyirokkal vagy a vérrel, esetleg mindkettővel. Ez az oka annak, hogy a tüdőrák kezelésének még nagyon rosszak az eredményei.

 

A legtöbb esetben a tüdőrákot műtéttel és [besugárzás]?sal kezelik, de egyes fajtái esetén gyógyszer]eket is alkalmaznak.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
tüdő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!